Openingsuren: donderdag & vrijdag van 14u tot 18u en zaterdag van 11u tot 17u en elke eerste zondag van de maand van 13.30u tot 17u
Adres: Liersesteenweg 58, 2520 Emblem (bij Lier) - België
E-mail: info@cartnscrapart.be - Tel: 03/480.31.69 (telefonisch enkel bereikbaar tijdens de openingsuren)


link naar onze webwinkel (klik op logo)

maandag 17 april 2017

My name is Oxide, Distress Oxide

Hallo allemaal,Wat is het toch eerlijk om een oude liefde opnieuw te ontdekken! Vandaag deel ik met jullie mijn kennismaking met de Distress Oxides.  Ja, kennismaking, want alhoewel Distress een oude bekende is, is het nieuwe lid van de familie een heel andere ervaring.

Eerst een lesje chemie.  Distress ink is een wateroplosbare 'dye' inkt, waarbij de kleurstof één is geworden met de vloeistof waarmee ze vermengd is. Denk aan suikerwater, de suiker lost op en wordt een met het water.  Een dye inkt wordt dus ook een met je papier, het zal in het papier intrekken. Een pigment inkt, zoals bv de colorbox inkten, zijn puur pigment vermengt met bv water om er een kleurmiddel mee te maken.  Pigment poeder lost echter nooit volledig op.  Denk aan zand in water, het wordt slijk, maar na verloop van tijd gaat het water verdampen en zakken de zwaardere zandkorrels naar de bodem.   Pigment inkten liggen als een laagje bovenop je papier.  Ze worden op z'n plaats gehouden door de chemische binding.  Deze inkten drogen dus in principe traag, en zijn smeer je makkelijk uit. Hele rare uitleg :-)   Nu de Distress Oxides zijn revolutionair omdat ze voor het eerst de eigenschappen van zowel een wateroplosbare dye inkt, met die van een pigment inkt combineren! Bovendien zorgt het team van Ranger ervoor dat we enkel de beste kwaliteiten van de twee overhouden.  Slimme jongens, die van Ranger.
Bovendien heeft 'onzen Tim' een inkt laten maken die reageert op een 'oxiderende' manier op water.  Je kan er dus heel fijne technieken mee doen.  En anders dan de Distress inkten kan je ermee op zo'n manier in laagjes werken, dat je zelfs geen rekening moet houden met het kleurenwiel.  Warme en koude kleuren bij elkaar zonder letterlijk slijkt te maken op je project! 


De keuze van papier is heel bepalend voor je resultaat.  Ik heb zelf een aantal verschillende soorten die ik in huis had geprobeerd, met zeer wisselend resultaat.  De eerste foto toont bv. Neenah Solar White cardstock van Crafters Companion.  Dat wordt heel ruim gebruikt, ook voor kleuren met Copics en Spectrum Noir.  Voor Distress vond ik het niet zo geschikt.  Het water ging meteen in het papier, en je kon niet meer werken met de inkt.  De mooiste resultaten behaalde ik met het Specialty Stamping Paper van Ranger, je kan het in de winkel ook vinden in de Distress uitgave.  Het papier weerstaat het water heel goed, zodat je lekker veel laagjes kan aanbrengen.
Nog even een foto met verschillende papiersoorten: eerst het Specialty Stamping Paper, tweede velletje zgn. bristol papier en als laatste het Neenah papier.
Deze kaartjes heb ik gemaakt met mijn eerste probeersels.
Groetjes,
Krisje

3 opmerkingen:

 1. Wat een hele uitleg. Maar ik heb het wel helemaal begrepen ook. En tof ook dat je er gelijk foto's bij plaats die jouw uitleg staven. Prachtige resultaten kan je er mee maken ook. En dat voor 'probeersels'. Knap!
  Groetjes
  **Evi**

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke uitleg. Maar op het einde staat lom op zaterdag 29 april naar de Opendeur. Ik had 22 april genoteerd. Even vlug nagekeken verder op je blog en daar staat ook 22 en 23 april als Opendeur. Kun je dit bevestigen. Dank je. Prettige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg. Nu snap ik het eindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen